tisdag 18 maj 2010

Expedition Col Breuson

Imorgon vid 10 tiden ska vi åka vidare mot Offenburg. Vi vill inte riktigt lämna det här stället än men nu är vi tvungna. Omgivningen är toppen, cyklingen är toppen, boendet är toppen och våran hyresvärdinna är mer än toppen.

Igår var vi bjudna till henne på middag. Hon hade fyra väninnor till henne med också. En av dem har hjälpt oss tidigare när vi anlände eftersom hon är svenska men bosatt här i Italien och vår värd inte kan något av de språk vi talar. Vi trodde inte det var möjligt att någon skulle slå våra egna mödrar när det gäller matmängd. Hon drog inte bara till med mängd utan med antal också. 3 st förrätter, 2 pastarätter, kötträtt och 2 efterätter. Behöver jag säga att det var så gott att vi knappt tog oss uppför trappen?

Vi fick även smaka på lite italienskt temperament när politik kom på tal. Det blev ett sådant liv att vi blev tvungna duka bort porslinet framför kombattanterna. Men vi förstår varför. Tidigare har vi trott att det endast är delar av Italien som är korrupt. Det vi förstått nu är att det gäller hela Italien och till och med sjukvård och tandläkare är otroligt korrupta.

Idag var vi ut på expedition i det fina vädret. Det gäller att passa på nu medan vi har tillfälle. Massor av bilder följer nedan.

Vi startade på 600 möh där vi bor strax ovanför Aosta. På bilden ser ni byn Ollomont på 1350 möh. Här började den lite brantare och jobbiga stigningen på traktorväg.

Här var det riktigt brant så höjdmetrarna avverkades i en rasande fart.

Det är ok utsikt.

Här flåsas det friskt när Mattias samlar höjd.

På stigen till vänster om Mattias gick det faktiskt att cykla uppför bara pga den grymma medvinden. Dock syns det antagligen inte på bild hur brant det är.

"Jaha då klickar vi i och rullar iväg."

2100 möh och dags för lite "Kalasstek" vid valfri mur.

Gianterna går fint i den branta terrängen.

Strax efter 2100 möh blev terrängen dock så eländig att cyklarna övergavs. Jag höll lite koll så ingen av de tiotals hermelinliknande djur vi sett skulle sno dem.

Efter lite Bouldering utan crashpad tog sig hela Team Kalas upp på kammen som mätte 2310 möh. Här letar Mattias "Fulnät" utan framgång.

Mattias kollade ner åt det håll vi inte kom från. Konstaterade att det såg ut att vara nästan lodrätt ned till 1500 möh. På bilden har han därför vänt ned snabbt som fan åt det håll vi kom ifrån.

Mattias ville gärna ta en bild just här eftersom han är otroligt fascinerad av vattendrag. Men ok det är lite fint med vattendrag.

Här fick vi korn på en bergsget. Jag försökte zooma lite med kameran men det tog sin tid så den drog vidare till bättre betesmarker.

Här är en bild från vår hyresvärdinnas vardagsrum. Eldstad till vänster, TV till höger och ett "vykortsfönster" med sikt över hennes ankor, katter, hund och i bakgrunden sjukt fina berg(som inte syns på bild). Sådana fönster finns inte ens i Skuggarvet.

Efter passet skulle vi få lite rester från gårdagen. Vi blev invinkade direkt vid ankomst. Inga rester syntes dock utan istället hade hon lagat ett par nya pastarätter. Eftersom vi ska åka imorgon tyckte hon dessutom att vi behövde middag senare på kvällen. Ska ni till Aostadalen så är detta absolut det bästa boendet som finns. Vi planerar redan att komma tillbaka.

/Darvell

3 kommentarer:

 1. jennie janeröd19 maj 2010 10:14

  Men åh vad underbar hon är! Ge henne en kram från mig innan ni far! Och vilka otroliga bilder... En bergsget bara sådär =) Tack igen för veckan, ni är Bäst. Kör försiktigt mot det tyska landet idag. Stor kram på er, farmor hälsar också =)

  SvaraRadera
 2. Ni ser ju inte ut att lida allt för mycket. Läckra bilder, kul att ni trivs och vattendrag is the shit.

  SvaraRadera
 3. Ni steker så bra och mycket att jag blir helt till mig. Nästa gång ni är i Italien lär ni ha en mekaniker med er ;)

  SvaraRadera